Strucla drożdżowa
Przygotuj:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
- jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- sól
- mąka do oprószenia stolnicy
- masło do formy.
Nadzienie:
- 40 dag maku
- 15 dag masła
- litr mleka
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii
- 3/4 szklanki obranych i pociętych migdałów
- szklanka rodzynek
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- kieliszek rumu (koniaku)
- białko
- jajka.
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przyrządzania:
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajko, żółtka, szczyptę soli, drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dosypać mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godz. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować pół godz. Osączyć, zmielić 3 razy. Rozpuścić masło, dodać utłuczoną wanilię, miód, rodzynki, migdały i skórkę. Wymieszać z makiem i smażyć 15 min, mieszając. Utarte z cukrem 4 żółtka, pianę z 4 białek i alkohol dodać do ciepłej masy. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem i obłożyć nadzieniem. Zwinąć struclę. W wysmarowanej masłem formie zostawić na godz. Piec 50 min w 180°C. Zrobić lukier z cukru i soku z cytryny. Wystudzoną struclę polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Makowiec na herbatnikach
Spód:
- 30 dag herbatników
- 10 dag masła.
Nadzienie:
- puszka (ok. 500 dag) masy makowej
- 2-3 kwaśne jabłka
- 5 jajek
- l0 dag masła
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku.
Wierzch: polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania:
Herbatniki drobno rozkruszyć. Wymieszać z 10 dag miękkiego masła, wylepić dno wyłożonej pergaminem formy. Jajka ubić, wymieszać z 10 dag rozpuszczonego masła, startymi na grubej tarce jabłkami i resztą składników nadzienia. Wyłożyć nadzienie na ciasto. Piec ok. 50 min w 180°C. Polać gotową polewą czekoladową.