Makowiec zwijany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Makowiec

Strucla drożdżowa i makowiec na herbatnikach
/ 20.05.2019 09:40
Makowiec zwijany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Strucla drożdżowa

Przygotuj:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • sól
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • masło do formy.

Nadzienie:

  • 40 dag maku
  • 15 dag masła
  • litr mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 3/4 szklanki obranych i pociętych migdałów
  • szklanka rodzynek
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • kieliszek rumu (koniaku)
  • białko
  • jajka.

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przyrządzania:

Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajko, żółtka, szczyptę soli, drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dosypać mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godz. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować pół godz. Osączyć, zmielić 3 razy. Rozpuścić masło, dodać utłuczoną wanilię, miód, rodzynki, migdały i skórkę. Wymieszać z makiem i smażyć 15 min, mieszając. Utarte z cukrem 4 żółtka, pianę z 4 białek i alkohol dodać do ciepłej masy. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem i obłożyć nadzieniem. Zwinąć struclę. W wysmarowanej masłem formie zostawić na godz. Piec 50 min w 180°C. Zrobić lukier z cukru i soku z cytryny. Wystudzoną struclę polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Makowiec na herbatnikach

Przygotuj:

Spód:
  • 30 dag herbatników
  • 10 dag masła.

Nadzienie:

  • puszka (ok. 500 dag) masy makowej
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • 5 jajek
  • l0 dag masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku.

Wierzch: polewa czekoladowa

Sposób przyrządzania:

Herbatniki drobno rozkruszyć. Wymieszać z 10 dag miękkiego masła, wylepić dno wyłożonej pergaminem formy. Jajka ubić, wymieszać z 10 dag rozpuszczonego masła, startymi na grubej tarce jabłkami i resztą składników nadzienia. Wyłożyć nadzienie na ciasto. Piec ok. 50 min w 180°C. Polać gotową polewą czekoladową.