Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml śmietany
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- cukier waniliowy
Nadzienie:
- 40 dag miąższu dyni
- 6 łyżek dżemu morelowego
- 4 łyżki mielonych migdałów
- cytryna
- łyżeczka cynamonu
- masło i mąka do formy
Przygotowanie:
- Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i drożdżami. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, śmietanę, jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Dynię pokrój. Piecz na blasze 25 min (180 st.). Rozgnieć, dodaj dżem, sok z 1/2 cytryny, migdały i cynamon.
- Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na cienkie płaty, posmaruj nadzieniem i zwiń w rolady. Przełóż do wysmarowanych masłem i obsypanych mąką 2 foremek. Odstaw na 30 min. Wierzch lekko natnij. Piecz 45 min (190 st.).