Wiele osób lubi słodkości czy wszelkiego rodzaju desery. Słodki smak towarzyszy nam od dzieciństwa. Rzadko jednak decydujemy się na spróbowanie czegoś nowego, np. na połączenie słodyczy z ostrym. O ile dodanie cynamonu czy goździków do deseru nikogo nie dziwi, to chilli czy imbir – już tak. Obecnie to się zmienia i coraz więcej osób próbuje łączyć to, co jest ostre z czymś słodkim, pozornie do tego nie pasującym np. chili z czekoladą. Taka czekolada może być albo pysznym smakołykiem albo roztopiona stanowić ciekawy dodatek do mięs.
Zobacz także: Czy czekolada rzeczywiście poprawia nastrój?
Czekolada z chilli
Składniki:
- tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu)
- szklanka mleka
- 2 szczypty chilli
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiamy czekoladę. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko, chilli i cynamon. Podgrzewamy i otrzymujemy napój gotowy do picia. Jeżeli chcemy, żeby czekolada nie była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.
Polecamy: Ile kalorii mają te desery?
Naleśniki z pikantną polewą
Składniki:
na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
na polewę:
- 10 dag truskawek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka sosu barbecue
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1/4 szklanki jasnego piwa
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na patelni wysmarowanej cienką warstwą oleju. Podsmażyć na posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować. Papryczki chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Masę truskawkową wymieszać z posiekanymi papryczkami i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Polewę wylać na naleśniki bezpośrednio przed podaniem.
Pikantny deser gruszkowy
Składniki:
- 6 gruszek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka goździków
- 2 laski cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy i osuszamy. Odcinamy górne części (razem z ogonkiem) i wycinamy niewielkie wgłębienia, w których umieszczamy goździki. Ustawiamy gruszki pionowo w naczyniu żaroodpornym. Wodę mieszamy z cukrem, przyprawami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Powstałym sosem polewamy gruszki i pieczemy przez godzinę w temp. 180 stopni. Można podawać je na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: Co warto wiedzieć o węglowodanach?
Mało kto wie, że połączenie smaku chilli i czekolady było popularne już za czasów Azteków. Na targach, jakie organizowali można było znaleźć bardzo dużo gatunków chilli. Napój z roztartych ziaren kakaowca był uważany za silny afrodyzjak.