Łączymy pikantne ze słodkim.

Łączymy pikantne ze słodkim

Połączenia smaków słodkiego z kwaśnym jest zdecydowanie więcej, niż słodkiego z pikantnym. Dlaczego? Czy nasze podniebienia nie zniosłyby takiego duetu? Przekonaj się, że pikantne ze słodkim łączyć można, a nawet łączyć wypada!
/ 10.02.2012 12:33
Łączymy pikantne ze słodkim.

Wiele osób lubi słodkości czy wszelkiego rodzaju desery. Słodki smak towarzyszy nam od dzieciństwa. Rzadko jednak decydujemy się na spróbowanie czegoś nowego, np. na połączenie słodyczy z ostrym. O ile dodanie cynamonu czy goździków do deseru nikogo nie dziwi, to chilli czy imbir – już tak. Obecnie to się zmienia i coraz więcej osób próbuje łączyć to, co jest ostre z czymś słodkim, pozornie do tego nie pasującym np. chili z czekoladą. Taka czekolada może być albo pysznym smakołykiem albo roztopiona stanowić ciekawy dodatek do mięs.

Zobacz także: Czy czekolada rzeczywiście poprawia nastrój?

Czekolada z chilli

Składniki:

  • tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu)
  • szklanka mleka
  • 2 szczypty chilli
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W rondelku roztapiamy czekoladę. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko, chilli i cynamon. Podgrzewamy i otrzymujemy napój gotowy do picia. Jeżeli chcemy, żeby czekolada nie była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

Polecamy: Ile kalorii mają te desery?

Naleśniki z pikantną polewą

 Składniki:

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

na polewę:

  • 10 dag truskawek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka sosu barbecue
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1/4 szklanki jasnego piwa
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na patelni wysmarowanej cienką warstwą oleju. Podsmażyć na posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować. Papryczki chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Masę truskawkową wymieszać z posiekanymi papryczkami i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Polewę wylać na naleśniki bezpośrednio przed podaniem.

Pikantny deser gruszkowy

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy i osuszamy. Odcinamy górne części (razem z ogonkiem) i wycinamy niewielkie wgłębienia, w których umieszczamy goździki. Ustawiamy gruszki pionowo w naczyniu żaroodpornym. Wodę mieszamy z cukrem, przyprawami oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Powstałym sosem polewamy gruszki i pieczemy przez godzinę w temp. 180 stopni. Można podawać je na ciepło lub na zimno.

Zobacz także: Co warto wiedzieć o węglowodanach?

Mało kto wie, że połączenie smaku chilli i czekolady było popularne już za czasów Azteków. Na targach, jakie organizowali można było znaleźć bardzo dużo gatunków chilli. Napój z roztartych ziaren kakaowca był uważany za silny afrodyzjak.