Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka wody
- 12 dag masła
- sól
- szklanka mąki
- 4 jajka
Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 600 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- pół granatu
- 15 dag masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na karpatkę z owocowym kremem!
- Wodę zagotuj z masłem i szczyptą soli.
- Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj.
- Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto będzie gładkie i szkliste.
- Zestaw je z ognia, przestudź.
- Do ciepłego ciasta, ucierając, wbijaj kolejno jajka.
- Całość miksuj, aż ciasto całkowicie wystygnie.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Każdą oddzielnie rozprowadź w blasze i upiecz w temperaturze 220 stopni C (około 15 minut). Wystudź.
- Osłodzony budyń ugotuj na mleku, wystudź.
- Z granatu wyjmij pesteczki, zmiksuj je (możesz przetrzeć przez sito), połącz z budyniem.
- Masło utrzyj i dalej ucierając, dodawaj łyżkami porcje budyniu.
- Blaty ciasta przełóż kremem, schłodź.
- Oprósz cukrem pudrem, krój w kwadraty.