Przygotowanie 60 min * 1 porcja – ok. 410 kcal
Składniki na 12 porcji kruchego ciasta z truskawkami:
- 3/4 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki miałkiego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 torebki cukru waniliowego
- łyżka ajerkoniaku
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- cukier puder migdałowy
- 25 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami?
- Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
- Dodaj śmietanę i żółtko, zagnieć ciasto.
- Ciastem na placek z truskawkami wylep dno i brzegi natłuszczonej formy.
- Spód ponakłuwaj. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź.
- Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem.
- Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone, dodaj ajerkoniak.
- Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek.
- Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek.
- Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
- Oprósz cukrem pudrem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"
Zobacz inne przepisy z truskawkami:
Truskawki w czekoladzie - przepis
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Rolada z truskawkami - przepis
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Rolada z truskawkami - przepis