Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami - przepis

Kruchy placek z truskawkami fot. STOCKFOOD/FREE
Pyszne ciasto z serkiem mascarpone i z ajerkoniakiem... Spróbuj!
Weronika Kwaśniak / 01.06.2015 16:40
Kruchy placek z truskawkami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 60 min * 1 porcja – ok. 410 kcal


Składniki na 12 porcji kruchego ciasta z truskawkami:

  • 3/4 kostki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki miałkiego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • łyżka ajerkoniaku
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 jajka
  • cukier puder migdałowy
  • 25 dag truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Jak zrobić kruche ciasto z truskawkami?

  1. Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  2. Dodaj śmietanę i żółtko, zagnieć ciasto.
  3. Ciastem na placek z truskawkami wylep dno i brzegi natłuszczonej formy.
  4. Spód ponakłuwaj. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź.
  5. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem.
  6. Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone, dodaj ajerkoniak.
  7. Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek.
  8. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek.
  9. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
  10. Oprósz cukrem pudrem.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

Redakcja poleca

REKLAMA