Nasze pokazowe ciasta typu szarlotki, pleśniaki czy serniki to wymagające specjały. Trzeba mieć w domu to czy tamto, a dodatkowo dwie godziny wolnego. Cennego wolnego czasu, który decydujemy się spędzić ofiarnie walcząc z ubijaczką i wałkiem. Nic dziwnego, że czasem się zwyczajnie nie chce.
I choć można zawsze wyciągnąć z szuflady paczkę herbatników, zachęcam do opanowania prostego przyjemnego placka, który nie zabiera czasu i robi się na bazie domowych zapasów. Zamiast owoców wykorzystujemy zeszłoroczne zaprawy, czyli powidła, konfitury, dżemy, wiśnie w zalewie.
Dla nielubiących sztampy jest też w przepisie furtka na małe improwizacje – kruche ciasto można doprawić świeżym rozmarynem, skórką cytrynową, cynamonem albo kardamonem. Placek upieczony zaś będzie atrakcją prawię urodzinową, jeśli podamy go z lodami czy bitą śmietaną.
Prosty placek z dżemem
Składniki:
- 110 g miękkiego masła,
- ½ szkl. cukru,
- 1 duże jajo,
- 1 żółtko,
- esencja migdałowa,
- 1 ½ szkl. mąki,
- ½ szkl. mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 ¾ szkl. dżemu, konfitury czy powideł,
- cukier kryształ
Agata Chabierska