Jacek, placek… po prostu łatwy przepis

Każda gospodyni to zna – sobotnie popołudnie, przychodzą goście, dzieci krzyczą o ciasto, w głowie pustka…
/ 06.11.2009 06:38
Każda gospodyni to zna – sobotnie popołudnie, przychodzą goście, dzieci krzyczą o ciasto, w głowie pustka…

Nasze pokazowe ciasta typu szarlotki, pleśniaki czy serniki to wymagające specjały. Trzeba mieć w domu to czy tamto, a dodatkowo dwie godziny wolnego. Cennego wolnego czasu, który decydujemy się spędzić ofiarnie walcząc z ubijaczką i wałkiem. Nic dziwnego, że czasem się zwyczajnie nie chce.
I choć można zawsze wyciągnąć z szuflady paczkę herbatników, zachęcam do opanowania prostego przyjemnego placka, który nie zabiera czasu i robi się na bazie domowych zapasów. Zamiast owoców wykorzystujemy zeszłoroczne zaprawy, czyli powidła, konfitury, dżemy, wiśnie w zalewie.
Dla nielubiących sztampy jest też w przepisie furtka na małe improwizacje – kruche ciasto można doprawić świeżym rozmarynem, skórką cytrynową, cynamonem albo kardamonem. Placek upieczony zaś będzie atrakcją prawię urodzinową, jeśli podamy go z lodami czy bitą śmietaną.

Jacek, placek… po prostu łatwy przepis

Prosty placek z dżemem
Składniki:
  • 110 g miękkiego masła,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 duże jajo,
  • 1 żółtko,
  • esencja migdałowa,
  • 1 ½ szkl. mąki,
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 ¾ szkl. dżemu, konfitury czy powideł,
  • cukier kryształ
Ubić masło z cukrem. Wmieszać jajo, żółtko i ekstrakt migdałowy. W oddzielnej misce połączyć mąki, sól i proszek. Stopniowo dodawać suche składniki do mikstury jajecznej dokładnie mieszając. 2/3 ciasta rozwałkować na dysk, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika. Podobnie uczynić z pozostałą częścią. Po pół godziny wyjąć, pozostawić na chwilę w pokojowej temperaturze po czym wyłożyć większą porcją ciasta okrągłą blachę. Wyłożyć na wierzch konfiturę i nakryć drugim dyskiem (rozwałkowanym do wymiarów). Posypać wierzch cukrem kryształem i piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut, aż będzie złotobrązowe.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA