Przygotowanie 15 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 225 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 kwaśne, twarde jabłka
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
1. Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj. Wydrąż gniazdka nasienne.
2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Orzechy przebierz, posiekaj. Bakalie wymieszaj z miodem, napełnij jabłka.
3. Żaroodporne naczynie natłuść masłem, ułóż w nim jabłka, podlej winem.
4. Piecz ok. 30 min w 200 st. C.
Smakowite desery - forum >>
Jabłka pieczone z bakaliami
Pachnące pieczone jabłka dobrze jest też nadziać konfiturą