Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- szklanka kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa jabłkowa:
- 8 jabłek
- 2 galaretki;
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- po 15 dag mielonych orzechów i cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozwałkować i przełożyć do formy, wyłożonej pergaminem. Drugą schłodzić.
- Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać dwie galaretki o dowolnym smaku np. pomarańczowe, cytrynowe lub jabłkowe. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście (spodzie).
- Na jabłka wyłożyć ciasto kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ewentualnie odrobinę proszku do pieczenia, wymieszać.
- Na ciasto kokosowe wylać ciasto orzechowe: białka ubić, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać.
- Ciasto orzechowe przykryć drugą częścią cienko rozwałkowanego, schłodzonego ciasta kruchego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu placek odwrócić tak, aby jabłka znalazły się pod wierzchem. Udekorować, np. czekoladową polewą.