Placek orzechowy z jabłkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Placek orzechowo–kokosowy z jabłkami

Ciasto orzechowe, ciasto kokosowe i jabłecznik w jednym!
/ 06.07.2018 12:23
Placek orzechowy z jabłkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 

Masa jabłkowa:

  • 8 jabłek
  • 2 galaretki;

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;

Ciasto orzechowe:

  • 4 jajka
  • po 15 dag mielonych orzechów i cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:


  1. Składniki na ciasto kruche posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić na dwie porcje. Jedną rozwałkować i przełożyć do formy, wyłożonej pergaminem. Drugą schłodzić.
  2. Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać dwie galaretki o dowolnym smaku np. pomarańczowe, cytrynowe lub jabłkowe. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście (spodzie).
  3. Na jabłka wyłożyć ciasto kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i ewentualnie odrobinę proszku do pieczenia, wymieszać.
  4. Na ciasto kokosowe wylać ciasto orzechowe: białka ubić,  dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto orzechowe przykryć drugą częścią cienko rozwałkowanego, schłodzonego ciasta kruchego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  6. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu placek odwrócić tak, aby jabłka znalazły się pod wierzchem. Udekorować, np. czekoladową polewą.


Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)