Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 płaty ciasta filo
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- szklanka orzechów włoskich lub laskowych
- jabłko
- 3 łyżki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka rumu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto filo z jabłkami!
- Rodzynki zalej rumem.
- Orzechy włoskie posiekaj.
- Jabłko obierz, przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek.
- Następnie pokrój dość drobno każdą ćwiartkę.
- Wymieszaj orzechy oraz migdały z cynamonem, rodzynki z miodem i jabłkami.
- Wlej do foremki i odstaw do lodówki.
- Każdy arkusz ciasta pokrój na 6 prostokątów.
- Masło rozpuść.
- Ciepłym masłem posmaruj prostokąty ciasta i złóż po dwa.
- Obłóż farszem i zwijaj tak, jak gołąbki, aby otrzymać ciasteczka w formie cygara.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj resztą masła i piecz 10-15 minut w 220°C.
- Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 190°C i piecz kolejne 10 minut.