Składniki:
Na ciasto:
- 8 białek jaj
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Do przełożenia:
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- miękkie owoce, np.: truskawki, jagody, brzoskwinie
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno. Dodając cukier ubijaj, aż powstanie ciągnąca masa. Wymieszaj ją z octem i mąką.
- Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi. Wypełnij je masą. Piecz ok. 60 min w temp. 160 st. C. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Połową przełóż blaty, posyp owocami. Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i owocami.