Składniki:
- 2 białka
- 10 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
- 30 dag lodów najlepiej o smaku zabajone
- 10 dag czekolady deserowej do dekoracji
Przygotowanie:
- Białka schłodzić, wymieszać z sokiem cytrynowym. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę. Powoli, nie przerywając ubijania, dosypywać porcjami cukier puder.
- Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z dużym otworkiem. Wyciskać porcje masy na przykrytą pergaminem blachę. (Z tej ilości powinniśmy otrzymać ok. 30 ciasteczek bezowych). Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 st. C. W tej temperaturze piec, a właściwie suszyć ciasteczka ok. 50 minut. Gotowe bezy ostrożnie zdjąć z blachy, wystudzić.
- Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Przełożyć do torebki foliowej. Odciąć rożek. Zimne bezy przekładać lodami. Polewać fantazyjnie wyciśniętą z torebki czekoladą. Od razu podawać.