Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 70 dag zielonych winogron
Dodatkowo:
- 1/4 butelki białego półsłodkiego wina
- łyżeczka żelatyny bez namaczania
- łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Mąkę, migdały, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto. Prostokątną foremkę wyłożyć pergaminem i ciastem, tak aby wystawało ok. 1,5 cm poza formę.
- Garść winogron odłożyć, resztę rozłożyć na cieście. Wystające brzegi ciasta założyć na winogrona. Piec 15 min (200°C), po czym jeszcze 45 min w temp. 180°C. Ostudzić. Wino podgrzać z cukrem i wsypać żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Odłożone winogrona przekroić na pół i położyć na cieście. Owoce posmarować tężejącą winną galaretką.