Gdy nadchodzi wiosna na straganach zaczyna się pojawiać rabarbar. Dziś już chyba nie jest tak doceniany jak kiedyś, ale ja do dziś pamiętam zapach drożdżowego ciasta z rabarbarem, które gościło w naszym domu wraz z początkiem ciepłych majowych dni.
Zobacz też inny przepis na: Ciasto z rabarbarem
Rabarbar wyśmienicie smakuje nie tylko zatopiony w cieście drożdżowym, ale także w cieście babkowym czy na kruchym spodzie. A gdy dodamy do tego jeszcze gałkę słodkich lodów waniliowych, to wyczarujemy pyszny deser, który zachwyci nawet zagorzałych przeciwników rabarbaru.
Zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i lodami waniliowymi.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 3 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru + na kruszonkę...
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Gdy mamy problem z zagnieceniem ciasta można dodać odrobinę więcej śmietany.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Aby wycisnąć z niego sok, można posypać kawałki rabarbaru mieszanką mąki i cukru (3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki) i odstawić na kilkanaście minut.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło. Wszystko razem pocierać dłońmi, tak k aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać kruszonką.Piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Podawać ciepłe z gałką lodów waniliowych.