CIASTO Z RABARBAREM: ciasto z rabarbarem i truskawkami

ciasto z rabarbarem fot. Fotolia
Ciasto z rabarbarem to kwaśno-słodki wypiek, który doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Sprawdź nasze przepisy!
/ 24.04.2017 12:00
ciasto z rabarbarem fot. Fotolia

Ciasto z rabarbarem to zwiastun nadchodzącego lata. Rzewień ciekawie komponuje się z korzennymi przyprawami dając wspaniały smak. Ciasto z rabarbarem i truskawkami, ciasto z rabarbarem i pianką budyniową lub na oleju skusi wielbicieli kwaskowych nut – sprawdź nasze przepisy!

Ciasto z rabarbarem i truskawkami: przepis

Oto składniki na ciasto z rabarbarem i truskawkami:

  • 300 gram rabarbaru
  • 200 gram truskawek
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • cukier puder

Kruszonka:

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 gram masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami?

Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Oczyszczone truskawki kroimy w ćwiartki. Przygotowane owoce oprószamy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. W międzyczasie do miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy, a następnie kruszymy. Mokre składniki – olej, jajka i jogurt miksujemy razem. Łączymy składniki suche  - mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Łączymy całość i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Do ciepłego wypieku możemy dodać ulubiony sorbet lub lody waniliowe.

Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową: przepis

Oto składniki na ciasto z rabarbarem i pianką budyniowa:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 gram masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

  Pianka budyniowa:

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 2 opakowania proszku budyniowego
  • ¾ szklanki oleju
  • 500 gram rabarbaru
  • cukier puder

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i pianką budyniowa?

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Dzielimy na pół i jedną część trzemy na tarce do upieczenia na blasze. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy budyń, olej i miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy piankę razem z rabarbarem i pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Ciasto z rabarbarem na oleju: przepis

Oto składniki na ciasto z rabarbarem na oleju:

  • 250 gram mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • Szczypta soli
  • 3 średnie łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto z rabarbarem na oleju?

Miksujemy jajka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sól do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy śmietanę oraz pokrojony wcześniej rabarbar na 1-2 cm kawałki. Całość rozprowadzamy w formie i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto możemy oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub podawać z ulubionym sosem owocowym.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA