Ciasto z rabarbarem to zwiastun nadchodzącego lata. Rzewień ciekawie komponuje się z korzennymi przyprawami dając wspaniały smak. Ciasto z rabarbarem i truskawkami, ciasto z rabarbarem i pianką budyniową lub na oleju skusi wielbicieli kwaskowych nut – sprawdź nasze przepisy!
Ciasto z rabarbarem i truskawkami: przepis
Oto składniki na ciasto z rabarbarem i truskawkami:
- 300 gram rabarbaru
- 200 gram truskawek
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- cukier puder
Kruszonka:
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 gram masła
- ¼ szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami?
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Oczyszczone truskawki kroimy w ćwiartki. Przygotowane owoce oprószamy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. W międzyczasie do miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy, a następnie kruszymy. Mokre składniki – olej, jajka i jogurt miksujemy razem. Łączymy składniki suche - mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Łączymy całość i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Do ciepłego wypieku możemy dodać ulubiony sorbet lub lody waniliowe.
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową: przepis
Oto składniki na ciasto z rabarbarem i pianką budyniowa:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 gram masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Pianka budyniowa:
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 białka
- 2 opakowania proszku budyniowego
- ¾ szklanki oleju
- 500 gram rabarbaru
- cukier puder
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i pianką budyniowa?
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Dzielimy na pół i jedną część trzemy na tarce do upieczenia na blasze. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy budyń, olej i miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy piankę razem z rabarbarem i pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Ciasto z rabarbarem na oleju: przepis
Oto składniki na ciasto z rabarbarem na oleju:
- 250 gram mąki
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- Szczypta soli
- 3 średnie łodygi rabarbaru
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto z rabarbarem na oleju?
Miksujemy jajka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sól do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy śmietanę oraz pokrojony wcześniej rabarbar na 1-2 cm kawałki. Całość rozprowadzamy w formie i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto możemy oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub podawać z ulubionym sosem owocowym.
Zobacz inne przepisy na desery