Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka utartej marchwi
- 2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki utartych goździków
- sok i skórka otarta z cytryny
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Zobacz prosty przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Marchew wymieszać z orzechami, bułką tartą, przyprawami i sokiem z cytryny.
- Połączyć obie masy i ubijać w mikserze.
- Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Piec 50 minut w natłuszczonej formie o śr. ok. 24 cm, w temp. 180 stopni.
- Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.