Jednym z atutów jesieni są gruszki, które o tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Można je jeść na surowo, w postaci różnych przetworów, na ciepło, na słodko lub wytrawnie. Możliwości wykorzystania walorów gruszek są nieograniczone. My proponujemy je w postaci pysznej tarty, dość nietypowej, bo z plastrami bekonu. Smakują naprawdę wybornie.
Polecamy: Żurawina - w diecie i w kosmetyce
Składniki dla 4 osób:
- 75 g + 1 łyżka masła
- 150 g mąki
- 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
- 8 plasterków bekonu (około 10 g)
- 2 gruszki (około 180 gr każda)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
- 2-3 gałązki tymianku
- 5 łyżek mleka
- 100 gr bitej śmietany
- sól
- pieprz
- 120 gr całych, suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
- Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
Przygotowanie:
- Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię
i odstawiamy na 30 minut. - W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku
z cytryny. - Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy
i serwujemy na zimno lub na gorąco.
Czas przygotowania: około 90 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 585 kcal
Białko: 10,6g
Tłuszcz: 36,9g
Węglowodany: 52,8g
Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj
Zobacz także: Mielone kotleciki z żurawiną na bagietce