Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską

Nietypowy przepis na tartę z owocami i... bekonem. Cierpki smak żurawiny doskonale pasuje do mięsa.
/ 17.09.2013 09:12
Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Jednym z atutów jesieni są gruszki, które o tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Można je jeść na surowo, w postaci różnych przetworów, na ciepło, na słodko lub wytrawnie. Możliwości wykorzystania walorów gruszek są nieograniczone. My proponujemy je w postaci pysznej tarty, dość nietypowej, bo z plastrami bekonu. Smakują naprawdę wybornie.

Polecamy: Żurawina - w diecie i w kosmetyce

Składniki dla 4 osób:

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)
  • 2 gruszki (około 180 gr każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 gr bitej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 120 gr całych, suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
  • Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

Przygotowanie:

  1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię
    i odstawiamy na 30 minut.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku
    z cytryny.
  3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200C/ termoobieg – 175 C/ piekarnik gazowy – poziom3) Gotową tartę wyjmujemy z formy
    i serwujemy na zimno lub na gorąco.

Czas przygotowania: około 90 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna: 585 kcal

Białko: 10,6g

Tłuszcz: 36,9g

Węglowodany: 52,8g

Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj

Zobacz także: Mielone kotleciki z żurawiną na bagietce

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)