Składniki:
- 25 dag ciasta francuskiego w jednym płacie
- 3 limonki
- 2 duże jajka
- 100 ml kremówki
- czubata szklanka zmielonych migdałów
- 10 dag cukru
Przygotowanie:
Jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo łatwe do przygotowania. Polecamy!
- Ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 20-22 cm, nakłuj kilka razy widelcem.
- Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy groch lub fasolę i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
- Usuń papier i groch, ciasto piecz kolejne 20 minut.
- W tym czasie sparz limonki, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Cukier wymieszaj z jajkami, sokiem i skórką z limonki.
- Dodaj kremówkę oraz migdały.
- Masę wylej na podpieczony spód i piecz około 30 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie. Przed podaniem dobrze schłodź.