Pyszne ciasto, które smakuje i pachnie pomarańczami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polewa z lukru przygotowanego z cukru pudru i soku cytrynowego dodatkowo wzbogaca jego cytrusowy smak. Ewentualnie ciasto możemy też wzbogacić, dodając do niego kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- 75 g masła,
- 250 g cukru,
- 3 jajka,
- świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy,
- 300 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- starta skórka z jednej pomarańczy.
Do miski wkładamy jajka, cukier i masło w temperaturze pokojowej.
Miksujemy na jednolitą masę.
Wlewamy do niej sok pomarańczowy. Mieszamy.
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy.
A na koniec skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy.
Średniej wielkości blaszkę w dowolnym kształcie (u mnie jest to forma na keks, ale może też być okrągła foremka) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką.
Wlewamy do niej masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180°, przez około pół godziny. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Można je także ozdobić dodatkowo kolorową posypką.
Smacznego!