Jagody w cukrze fot. STOCKFOOD/FREE

Ciasto drożdżowe z jagodami - przepis

Z tego przepisu można też upiec ciasto z czarną porzeczką
/ 08.07.2013 10:03
Jagody w cukrze fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 30 min
Porcja:  520 kcal

Składniki na 12–14 porcji ciasta drożdżowego z jagodami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (12 dag)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 6 łyżek oleju
  • 20 dag czarnych jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 torebka drożdży instant
  • sól

Dodatki:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • waniliowy cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej jogurt i ponownie razem ubij. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami instant i szczyptą soli. Do masy jajeczno-jogurtowej dodawaj po łyżce mąkę i ucieraj. Na koniec wlej olej i starannie zmiksuj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję i ciężko spływającego z łyżki.
  2. Podłużną formę (długości 38 cm i pojemności 2 litrów) natłuść i oprósz tartą bułką. Na dno formy wlej połowę ciasta, posyp jagodami. Jagody zalej pozostałym ciastem. Warstwa ciasta w formie nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie było zakalca. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 45 minut. Po wyjęciu z formy posyp ciasto waniliowym cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)