Sernik ze świeżymi jagodami - przepis

Sernik z jagodami fot. Adobe Stock
Na spód sernika świetnie nadają się też biszkopty - połóż je zamiast herbatników czy spodu tortowego!
/ 29.07.2018 21:02
Sernik z jagodami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 12 porcji:

- 30 dag kruchych ciasteczek lub herbatników petit beurre (ale nie krakersów)
- 10 dag masła
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany

Na masę serową: 

- 60 dag mielonego białego sera
- 10 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka
- 30 dag czarnych jagód
- skórka otarta z 1 cytryny

Na wierzch: 

- 1 galaretka truskawkowa
- 10 dag czarnych jagód
- bita śmietana

Sposób wykonania:

1. Herbatniki pokrusz, utrzyj z miękkim masłem i śmietaną. Włóż do tortownicy o średnicy 26–28 cm i ugnieć łyżką, formując spód sernika. Wstaw do lodówki.

2. Przygotuj masę serową: ser zmiksuj z miękkim masłem, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj proszek budyniowy rozrobiony w mleku.

3. Masę serową przełóż do płaskiego rondla i mieszając, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, by jej nie przypalić! Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj z jagodami.

4. Masę serową przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

5. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu z nieco mniejszą ilością wody. Odstaw do zastygnięcia.

6. Po wyjęciu z lodówki posyp sernik jagodami i zalej tężejącą galaretką. Kiedy zastygnie, udekoruj bitą śmietaną.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA