Ciastka z masłem orzechowym i chipsami ziemniaczanymi
Składniki
- 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki do wypieków
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
- 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka rafinowanego oleju kokosowego
- 1 szklanka naturalnego masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzechów
- ¼ szklanki lodowatej wody
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki pokruszonych na duże kawałki chipsów ziemniaczanych
Zobacz także: Czy można smażyć na maśle orzechowym
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do średniej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną oraz sól i odstaw miskę na bok. W misce miksera stacjonarnego lub dużej misce za pomocą miksera ręcznego połącz cukier, olej kokosowy i masło orzechowe, miksując je przez ok. 3 minuty na średniej prędkości do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Dodaj wodę, melasę oraz wanilię i wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły. Zredukuj prędkość miksowania i w 3 - 4 porcjach dodawaj do ciasta mąkę, miksując ciasto po każdej porcji mąki, by składniki niemal całkowicie się połączyły. Dodaj chipsy ziemniaczane, miksując by składniki się połączyły. Porcję ciasta o wielkości dwóch łyżek układaj na przygotowanej blasze w odległości 5 cm od siebie. Dociśnij porcję, by miały grubość ok. 2 cm, a następnie za pomocą widelca wyciśnij na ciastkach jodełkę, jeśli masz ochotę. Piecz ciastka przez 13 – 15 minut, aż z brzegu się zrumienią, a w środku będą upieczone. Starannie wystudź ciastka wykładając je na podstawkę pod garnki (kratownicę).
Zobacz także: Jak zrobić chipsy warzywne
Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.