Choć przeróżne kruche ciasteczka bez problemu możemy kupić w dowolnym sklepie, to jednak nigdy nie będą smakowały tak, ja te upieczone własnoręcznie. Dodatkowo możemy wzbogacić je wartościowymi składnikami, dzięki czemu będą nie tylko świeże i pyszne, ale również zdrowe.
Chcesz poznać tajemnicę udanego kruchego ciasta? Znajdziesz ją w artykule:
Jak zrobić kruche ciasto?
Poniżej znajdziecie kilka smacznych propozycji na kruche ciasteczka. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów.
Ciasteczka z bakaliami
Ciasteczka z orzechami
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 paczki masła
- 3 łyżki smalcu
- 3 szklanki mąki
- 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany
- orzechy
Sposób przygotowania:
Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto. W razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.
Włożyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc).
Wałkować, wykrawać foremkami. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem , a następnie posypać drobno pokrojonym orzechami. Piec w 220-250 st. do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Ciasteczka z rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki namoczonych rodzynek
- 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce mikserem na pulchną masę. Dodaj rodzynki i mąkę. Wszystkie składniki zagnieć.
Z ciasta odrywaj małe kawałki i lep z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszcz między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm.
Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, na złoty kolor.
Bakaliowe ciasteczka
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 szklanki mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 żółtka,
- orzechy, ziarna słonecznika,
- miód.
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na około 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor.
Ciepłe ciasteczka posmaruj miodem i posyp bakaliami.
Ciasteczka z owocami
Owocowe krążki
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- ½ kostki masła,
- szczypta soli,
- dowolne owoce świeże lub mrożone (borówki, jagody, maliny),
- ¾ szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj masło i drobno posiekaj nożem. Wlej mleko i mieszaj tak długo, aż będziesz mógł zrobić kulę z ciasta. Przygotowane ciasto rozwałkuj na szerokość około 5mm. Szklanką powycinaj krążki z ciasta. Na blachach wyłożonych pergaminem ułóż połowę krążków. W drugiej połowie krążków wytnij np. kieliszkiem środki. Pierścienie, które teraz otrzymałeś ułóż na krążkach leżących na blachach. W środek każdego pierścienia nałóż łyżeczkę owoców. Ciastka piecz 12-15 minut dopóki urosną i będą złociste. Z małych krążków, wyciętych ze środka, możesz upiec zwykłe ciasteczka.
Ciasteczka owocowe
Składniki:
- 4 jajka,
- mąka, masło, cukier - tyle ile ważą jajka
- świeże owoce lub z kompotu (np. truskawki)
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Ucierać masło, dodając po jednym jajku, łyżce cukru i łyżce mąki. Dobrze utartą masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć owoce i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto powinno mieć jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto posypać cukrem pudrem i natychmiast kroić na małe ciasteczka. Można podawać z ciepłym mlekiem.
Pierożki z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru z wanilią
Sposób przygotowania:
Dwa jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę (1 łyżkę odłożyć) przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto, owinąć je folią i wstawić na 15 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie posypać je cynamonem i cukrem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykroić krążki o średnicy 8 - 10 cm. Na każdym krążku położyć cząstkę jabłka, brzeg posmarować białkiem i zlepić pierożki. Gotowe pierożki przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować z wierzchu białkiem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, po czym zmniejszyć nieco temperaturę do 180ºC i piec dalsze 20 - 25 minut. Rumiane pierożki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka z płatków owsianych
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3szklanki brązowego cukru
- jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 szklanki płatków owsianych
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady deserowej
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i płatkami. Masło z cukrami ucieramy na puch. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do formowania ciasteczek. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze, zachowując duże odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę czekamy, żeby stwardniały i wyjmujemy z blachy.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Polewą ozdabiamy ciasteczka.
Ciasteczka owsiane z mąki żytniej
Składniki:
- 1 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 szklanka mleka
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Wszystko razem wymieszać, układać porcjami ciasto na blaszce do pieczenia i piec około 15 - 20 minut.
Ciasteczka owsiane z pszennymi otrębami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
Sposób przegotowania:
Wszystkie składniki połączyć Z masy formować płaskie ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 1 ½ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki kakao,
- 140g skondensowanego mleka (niesłodzone).
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp płatki owsiane. Następnie dodaj masło orzechowe. W rondelku zagotuj cukier, masło, kakao i mleko. Masą zalej płatki i dokładnie wymieszaj. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia kładź łyżką małe placuszki. Po wykonaniu placuszków schłódź je.