Ciastka i ciasteczka na słodkie popołudnia

Proste i błyskawiczne do zrobienia, a jeszcze szybsze do zjedzenia. Ciastka i ciasteczka. Małe, kruche, słodkie, z owocami, bakaliami, z czekoladą bądź cukrem pudrem. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Idealna przekąska na drugie śniadanie, spacer lub wycieczkę.
/ 23.07.2013 09:51

Choć przeróżne kruche ciasteczka bez problemu możemy kupić w dowolnym sklepie, to jednak nigdy nie będą smakowały tak, ja te upieczone własnoręcznie. Dodatkowo możemy wzbogacić je wartościowymi składnikami, dzięki czemu będą nie tylko świeże i pyszne, ale również zdrowe.

Chcesz poznać tajemnicę udanego kruchego ciasta? Znajdziesz ją w artykule:
Jak zrobić kruche ciasto?

Poniżej znajdziecie kilka smacznych propozycji na kruche ciasteczka. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów.

 

Ciasteczka z bakaliami

Ciastka i ciasteczka na słodkie popołudnia

Ciasteczka z orzechami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 paczki masła
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 szklanki mąki
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • orzechy

Sposób przygotowania:

Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto. W razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.

Włożyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc).

Wałkować, wykrawać foremkami. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem , a następnie posypać drobno pokrojonym orzechami. Piec w 220-250 st. do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Ciasteczka z rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynek
  • 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce mikserem na pulchną masę. Dodaj rodzynki i mąkę. Wszystkie składniki zagnieć.

Z ciasta odrywaj małe kawałki i lep z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszcz między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm.

Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, na złoty kolor.

Bakaliowe ciasteczka

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • orzechy, ziarna słonecznika,
  • miód.

Sposób przygotowania:

Mąkę posiekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na około 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor.

Ciepłe ciasteczka posmaruj miodem i posyp bakaliami.

 

Ciasteczka z owocami

Ciastka i ciasteczka na słodkie popołudnia

Owocowe krążki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce świeże lub mrożone (borówki, jagody, maliny),
  • ¾ szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj masło i drobno posiekaj nożem. Wlej mleko i mieszaj tak długo, aż będziesz mógł zrobić kulę z ciasta. Przygotowane ciasto rozwałkuj na szerokość około 5mm. Szklanką powycinaj krążki z ciasta. Na blachach wyłożonych pergaminem ułóż połowę krążków. W drugiej połowie krążków wytnij np. kieliszkiem środki. Pierścienie, które teraz otrzymałeś ułóż na krążkach leżących na blachach. W środek każdego pierścienia nałóż łyżeczkę owoców. Ciastka piecz 12-15 minut dopóki urosną i będą złociste. Z małych krążków, wyciętych ze środka, możesz upiec zwykłe ciasteczka.

Ciasteczka owocowe

Składniki:

  • 4 jajka,
  • mąka, masło, cukier - tyle ile ważą jajka
  • świeże owoce lub z kompotu (np. truskawki)
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Ucierać masło, dodając po jednym jajku, łyżce cukru i łyżce mąki. Dobrze utartą masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć owoce i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto powinno mieć jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto posypać cukrem pudrem i natychmiast kroić na małe ciasteczka. Można podawać z ciepłym mlekiem.

Pierożki z jabłkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:

Dwa jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę (1 łyżkę odłożyć) przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. Wszystko dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto, owinąć je folią i wstawić na 15 minut do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie posypać je cynamonem i cukrem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykroić krążki o średnicy 8 - 10 cm. Na każdym krążku położyć cząstkę jabłka, brzeg posmarować białkiem i zlepić pierożki. Gotowe pierożki przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować z wierzchu białkiem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, po czym zmniejszyć nieco temperaturę do 180ºC i piec dalsze 20 - 25 minut. Rumiane pierożki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

 

Ciasteczka owsiane

Ciastka i ciasteczka na słodkie popołudnia

Ciasteczka z płatków owsianych

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3szklanki brązowego cukru
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i płatkami. Masło z cukrami ucieramy na puch. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do formowania ciasteczek. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze, zachowując duże odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę czekamy, żeby stwardniały i wyjmujemy z blachy.

Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Polewą ozdabiamy ciasteczka.

Ciasteczka owsiane z mąki żytniej

Składniki:

  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Wszystko razem wymieszać, układać porcjami ciasto na blaszce do pieczenia i piec około 15 - 20 minut.

Ciasteczka owsiane z pszennymi otrębami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu

Sposób przegotowania:

Wszystkie składniki połączyć Z masy formować płaskie ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 140g skondensowanego mleka (niesłodzone).

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp płatki owsiane. Następnie dodaj masło orzechowe. W rondelku zagotuj cukier, masło, kakao i mleko. Masą zalej płatki i dokładnie wymieszaj. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia kładź łyżką małe placuszki. Po wykonaniu placuszków schłódź je.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)