Ciasteczka z masłem orzechowym.

Ciasteczka z masłem orzechowym - przepis

Ciasteczka to słodka przekąska, która może być także zdrowa. Przedstawiamy przepis na zdrowe i chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym.
/ 06.03.2013 11:15
Ciasteczka z masłem orzechowym.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Do wypieku tych ciasteczek użyj naturalnego masła z orzeszków ziemnych, bez dodatku tłuszczu utwardzonego czy cukru. Olej w naturalnym maśle orzechowym zwykle oddziela się i wypływa na wierzch, jeżeli tylko postoi przez dłuższy czas na półce. Wmieszaj go z powrotem w masło, nie wylewaj. Jeśli już go wylejesz, zastąp go jednakową ilością roztopionego oleju kokosowego. Zachowanie pierwotnej zawartości tłuszczu w maśle orzechowym daje w tym przepisie najlepszy efekt.

Zobacz także: Kruche ciasteczka z twarożkiem

Składaniki

  • 1 szklanka naturalnego masła z orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru albo sucanatu
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej

Przygotowanie

Wymieszaj masło z orzeszków ziemnych, orzeszki, cukier, jaja, wanilię i sól. Dodaj orzeszki i mąkę kokosową. Ciasto będzie rzadkie. Nakładaj po łyżeczce w 2,5 cm odstępach na natłuszczoną blachę. Piecz 14-15 minut w temp. 190 C. Trochę ostudź i zdejmij z blachy. Wystarczy na około 36 ciasteczek.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść orzechy?

Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)