Ciasteczka z masłem orzechowym
Do wypieku tych ciasteczek użyj naturalnego masła z orzeszków ziemnych, bez dodatku tłuszczu utwardzonego czy cukru. Olej w naturalnym maśle orzechowym zwykle oddziela się i wypływa na wierzch, jeżeli tylko postoi przez dłuższy czas na półce. Wmieszaj go z powrotem w masło, nie wylewaj. Jeśli już go wylejesz, zastąp go jednakową ilością roztopionego oleju kokosowego. Zachowanie pierwotnej zawartości tłuszczu w maśle orzechowym daje w tym przepisie najlepszy efekt.
Zobacz także: Kruche ciasteczka z twarożkiem
Składaniki
- 1 szklanka naturalnego masła z orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru albo sucanatu
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
Przygotowanie
Wymieszaj masło z orzeszków ziemnych, orzeszki, cukier, jaja, wanilię i sól. Dodaj orzeszki i mąkę kokosową. Ciasto będzie rzadkie. Nakładaj po łyżeczce w 2,5 cm odstępach na natłuszczoną blachę. Piecz 14-15 minut w temp. 190 C. Trochę ostudź i zdejmij z blachy. Wystarczy na około 36 ciasteczek.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść orzechy?
Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.