Przygotowanie 10 min (+ chłodzenie)
Pieczenie 15 min
Sztuka ok. 160 kcal
Przepis na 20 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- białko
- mąka do oprószenia stolnicy
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Posiekaj i zagnieć ciasto. Podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao. Wyrób dokładnie. Oba ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm.
2. Blat jasnego ciasta połóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym białkiem, przykryj ciemnym ciastem, ponownie posmaruj białkiem i zwiń w roladę, pomagając sobie papierem. Odstaw do lodówki na 4 godziny lub do zamrażarki na 2 godziny. Pokrój ostrym nożem na 20 plasterków. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 190 st.