Przygotowanie 50 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 20 porcji:
- 35 dag mąki
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu
- 1/2 l kremówki
- 5 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka żelatyny
- 30 dag czereśni
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem, dodając na przemian jajko i porcję mąki. Masę zmiksuj z proszkiem do pieczenia i jogurtem.
2. Ciasto przelej do dużej prostokątnej blachy. Piecz ok. 30 min w 180 st. C, ostudź.
3. Owoce umyj, wydryluj. 1/3 zmiksuj, odciśnij z nich sok. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź.
4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z sokiem i żelatyną.
5. Połowę kremu wyłóż na ciasto, ułóż na nim resztę owoców, przykryj resztą śmietany. Zastudź, udekoruj polewą.