Składniki:
175 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
l/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki mleka
Nadzienie figowo-midgałowe
1 szklanka suszonych, drobno posiekanych fig
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki korzeni
1/4 szklanki blanszowanych, drobno posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować nadzienie, należy włożyć figi, cukier, wodę i zmieszane przyprawy do rondla i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować mieszając 2-3 minuty albo do uzyskania gęstej konsystencji.
Zdjąć rondel z ognia, dodać migdały, zamieszać.
Odstawić na bok do wystudzenia.
2. Włożyć masło do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Stopniowo dodawać cukier, mieszać dobrze po każdej dodanej porcji do uzyskania kremowej mieszaniny.
Ubijając, dodać jajko i esencję waniliową.
3. Wymieszać w osobnym naczyniu mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową.
Dodać mleko i połowę mieszaniny mącznej do utartego masła, wymieszać, po czym dodać pozostałą część mieszaniny mącznej.
Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
Uformować kulę, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 30 minut.
4. Podzielić ciasto na dwie porcje.
Jedną rozwałkować na prostokąt mniej więcej formatu A4 i posmarować połową nadzienia.
Zwinąć w rulon od dłuższego boku.
To samo zrobić z drugą połową ciasta i nadzienia.
Owinąć rolady folią plastikową i włożyć do lodówki na 15 minut albo do czasu pieczenia.
5. Pociąć rolady na plastry centymetrowej grubości.
Wyłożyć plastry na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i piec 10-12 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na minutę, po czym odłożyć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.
Autor: Paulina Kwaśniewska z Łabiszyna
Spiralne ciastka figowe
Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na minutę, po czym odłożyć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.