Fot. Depositphotos
Zobacz też: Ciasto "Miętusek"
Istnieje wiele przepisów na ciasta z budyniem, często zastępuje on inne dodatki w wypiekach, jak. np. ciężkie kremy, czy bitą śmietanę. Budyń możemy wykorzystać w formie nadzienia (np. do pączków czy babeczek) lub przełożyć nim dwa kruche lub biszkoptowe placki.
Budyń możemy przyrządzić własnoręcznie w domu, bądź zakupić gotowy w proszku. Jeżeli jednak macie sporo wolnego czasu i chęci, poniżej przedstawiamy wam prosty przepis na domowy budyń.
Domowy budyń
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
2/3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/3 szklanki zimnego mleka dokładnie wymieszać mąkę, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając na małym ogniu zagotować budyń.
Poniżej garść przepisów na pyszne ciasta z budyniem.
Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 175 gram margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
Na przełożenie:
- dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania
Masa budyniowa:
- gotujemy dwa budynie śmietankowe,wg.instrukcji na opakowaniu
Piana:
- 3 białka + 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu. Teraz dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy aż wierzch zbrązowieje.
Babeczki z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
Krem:
- 1 ½ szklanki mleka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- owoce z konfitury lub rodzynki.
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto szybko zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki co najmniej na 30 minut. Foremki do babek smarujemy masłem i wylepiamy ciastem (ciasto najlepiej uprzednio rozwałkować). Przed upieczeniem ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem.
Babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie pieczenia przygotowujemy krem. Połowę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, jajkiem oraz żółtkami, wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Babeczki wypełniamy ostudzonym kremem.
Babka budyniowa
Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 1 i 1/2 półtorej szkl. śmietanki
- 1 i 1/2 półtorej szkl. mąki
- 1 i 1/2 półtorej szkl. cukru
- 6 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem, partiami wsypujemy na przemian budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy śmietankę.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Budyniowiec
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 4 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- aromat śmietankowy
Krem:
- 1/2 litra śmietany 18%
- 2 galaretki pomarańczowe
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy dodajemy wymieszane budynie z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzone i przekrojone na dwie części ciasto nasączamy wodą z aromatem śmietankowym.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę miksujemy dodając tężejącą galaretkę. Kremem przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik z budyniem
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- jabłka (lub mus jabłkowy)
Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę, na to kładziemy jabłka pokrojone w plasterki, bądź mus jabłkowy. Następnie wylewamy gorący budyń i przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.