Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag mąki
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 dag masła
- powidła
- 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bułeczki z powidłami! Te drożdżówki są idealne na drugie śniadanie - zabierzesz je ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię. Polecamy!
- Mąkę, drożdże, cukier, mleko, sól i jajka wymieszaj.
- Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
- Dodaj masło do pozostałych składników i zagnieć ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia, najlepiej na około 30-40 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt 36 na 29 cm.
- Następnie każdy placek podziel na 6 mniejszych prostokątów.
- Orzeszki drobniutko posiekaj.
- Każdy kawałek ciasta posmaruj powidłami i posyp posiekanymi orzeszkami.
Jak zrobić półkruche rogaliki z powidłami?
- Składaj najpierw na 3 części, a następnie boki zawiń do góry. Wierzch posyp cynamonem.
- Ułóż do góry dnem i natnij z 2 stron, zostawiając środek nieprzecięty.
- Nacięte miejsca wywiń do góry.
- Bułeczki z powidłami piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut.