Aby dobrze ubić śmietanę na słodki, sztywny, biały puch należy przygotować:
- 100 ml świeżej śmietanki kremówki,
- 70 g cukru pudru,
- elektryczny mikser,
- miseczkę
Bita śmietana będzie doskonała w smaku i w formie jeśli dodatkowo zastosujemy się do paru przykazań:
- Na godzinę przed ubijaniem śmietany włóż ją do lodówki na najwyższą, a zarazem najzimniejszą półkę.
- Do lodówki włóż także końcówki od miksera, którymi będziesz ubijać śmietanę i miseczkę.
- Przelej śmietankę do miski i zacznij ubijanie mikserem zaczynając od wolnej szybkości i po około 30 sekundach przechodząc do najszybszej.
- Na chwilę przed tym, aż śmietana będzie gotowa wsyp do niej cukier puder i dokończ ubijanie.
- Gotową bitą śmietanę serwujemy natychmiast po przygotowaniu.
- Można ją przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę.
- wypełnienie do bignè,
- dodatek do lodów, galaretek, budyniów, kisieli i innych kremowych deserów,
- ozdobę do małych ciasteczek z kruchego ciasta,
- bazę do deseru ze świeżych owoców (np. truskawek),
- dekorację do tortów i do lekkich biszkoptowych wypieków,
- jej słoną wersję dodaje się na przykład do wędzonego łososia.
Łącząc bitą śmietanę z innymi produktami możemy uzyskać ciekawe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne desery. Oto parę przykładów kremów na bazie bitej śmietany.
Bita śmietana i serek mascarpone – wymieszać serek mascarpone z bitą śmietaną z cukrem w proporcji 1:2.
Bita śmietana i czekolada – wymieszać bitą śmietanę z roztopioną i ostudzoną czekoladą (białą lub mleczną).
Bita śmietana i kawa – do ubitej z cukrem pudrem śmietany możemy dodać małą łyżeczkę rozpuszczalnej kawy nadając jej kawowego smaku.
Bita śmietana i miód – zamiast cukru, pod koniec ubijania możemy dodać do bitej śmietany płynny miód. Tak otrzymana bita śmietana doskonale pasuje z posypką ze zmielonych orzechów włoskich.
Anna Łyczko Borghi