Biszkopt z musem truskawkowym i sokiem z pomarańczy

W wersji „dla dorosłych” mus możesz wzmocnić kieliszkiem likieru pomarańczowego
/ 31.03.2011 14:29

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 12 min
Chłodzenie: 3 godz.
Porcja: 330 kcal

Przepis na 8 porcji:
Ciasto:

- 3 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
-10 łyżek mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia

Mus:
- 80 dag truskawek
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 dag cukru
- 2 żelfiksy 3:1

Dodatkowo:

- truskawki do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Jajka ubij z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i 5 łyżkami gorącej wody. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm wyłóż pergaminem i wylej ciasto. Piecz 12 min (200 st.). Wyjmij na ściereczkę, zdejmij pergamin. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Długie boki i dno formy obłóż przykrojonymi na wymiar kawałkami ciasta.

2. Truskawki opłucz, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, zagotuj. Dodaj cukier i żelfiks, gotuj 2 min. Przestudź. Wlej do formy z ciastem. Kilka truskawek opłucz i wciśnij w mus. Przykryj pozostałym kawałkiem ciasta.

3. Chłodź 3 godz. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)