Beza z borówkami - przepis

Lekki deser ze świeżymi owocami? Przygotuj bezę z borówkami albo innymi owocami lata - malinami, jagodami, truskawkami!
/ 12.07.2013 10:11
DRUKUJ PRZEPIS
Beza z borówkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 160 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Beza:

  • 2 białka
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Obłożenie:

  • szklanka zmiksowanych borówek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 szklanki kremówki

Dodatkowo:

  • 10 dag borówek
  • wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
  1. Białka ubić z solą. Wsypać 1/4 cukru, miksować 1 min, wsypać ponownie 1/4 cukru. Miksować do wyczerpania cukru. Dodać sok z cytryny. Blaszkę wyłożyć pergaminem, narysować okrąg o średn. 20 cm. Nałożyć masę. Piec 1,5 godz. (120°C).
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, rozpuścić na parze, przestudzić. Wymieszać ze zmiksowanymi owocami i cukrem. Dwie łyżki musu wymieszać z ubitą kremówką, rozłożyć na bezie. Łyżeczką zrobić delikatne wgłębienia, w które wlać tężejący mus owocowy. Chłodzić 30 min.
  3. Przed podaniem posypać owocami i białą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA