Składniki:
Beza:
- 2 białka
- 8 łyżek cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Obłożenie:
- szklanka zmiksowanych borówek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1,5 szklanki kremówki
Dodatkowo:
- 10 dag borówek
- wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
- Białka ubić z solą. Wsypać 1/4 cukru, miksować 1 min, wsypać ponownie 1/4 cukru. Miksować do wyczerpania cukru. Dodać sok z cytryny. Blaszkę wyłożyć pergaminem, narysować okrąg o średn. 20 cm. Nałożyć masę. Piec 1,5 godz. (120°C).
- Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, rozpuścić na parze, przestudzić. Wymieszać ze zmiksowanymi owocami i cukrem. Dwie łyżki musu wymieszać z ubitą kremówką, rozłożyć na bezie. Łyżeczką zrobić delikatne wgłębienia, w które wlać tężejący mus owocowy. Chłodzić 30 min.
- Przed podaniem posypać owocami i białą czekoladą.