Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 550 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 20 g przyprawy do piernika
  • do dekoracji wg uznania - bakalie, polewy
Reklama

Na lukier:

  • białko
  • szklanka cukru pudru
Przygotowanie:

1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód.
2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia.
3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki
6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty.
7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.

8. Przygotuj lukier - białko ubij z częścią cukru pudru na pianę. Następnie stopniowo dosypuj pozostałą część cukru, jednocześnie ubijając.
9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania - lukrem, bakaliami lub polewami.

Sprawdź inne nasze przepisy na pierniczki!

Pierniczki Ewy Wachowicz

Reklama

Pierniczki świąteczne

Reklama
Reklama
Reklama