Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- wołowina na pieczeń, np. rostbef (ok. 1 kg)
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 5 suszonych moreli
- czerwone wytrawne wino
- kora cynamonu
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól
Marynata:
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2 gałązki rozmarynu
- świeży lubczyk
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- oliwa
Smażony seler:
- duży seler
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wołowinę w sosie z wina i ziół!
- Mięso owiń sznurkiem (aby się równomiernie upiekło).
- Posyp solą i pieprzem.
- Składniki marynaty wymieszaj.
- Włóż do niej mięso i odstaw.
- Marchewki obierz i przekrój wzdłuż.
- Cebule przekrój na pół.
- Morele posiekaj, przesmaż na maśle z cebulą.
- Dodaj wino i korę cynamonu, chwilę duś.
- Mięso obsmaż z każdej strony, przełóż do brytfanki z warzywami z sosem.
- Dodaj marchewki.
- Przykryj, piecz ok. 20 minut w temperaturze 250°C.
- Po pieczeniu warto sprawdzić specjalnym termometrem temperaturę mięsa. Najlepsza dla wołowiny to 55-60°C. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
- Selera pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle ze świeżym rozmarynem, odrobiną octu balsamicznego, solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.