Poziom trudności:
średni
Składniki:
Farsz makowy:
- 850 g masy makowej
- 100 g żurawiny
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić warkocz makowy!
- Masło utrzyj z cukrem i solą.
- Dosyp do powstałej masy przesianą mąkę i drożdże.
- Wszystko powoli wyrabiaj, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować.
- Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryj ściereczką.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozłóż je na stolnicę i wałkuj w kształt prostokąta.
- Masę makową rozłóż na całej powierzchni ciasta równomiernie, posyp żurawiną.
- Zostaw po 2 cm z każdego brzegu.
- Ciasto zawiń w rulon i przełóż na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu.
- Rulon przekrój wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte.
- Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplataj ze sobą, obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz.
- Tak przygotowany warkocz przenieś z papierem na blachę.
- Piecz do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
- Cukier puder wymieszaj wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru.
- Posmaruj nim wierzch ciasta.
- Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
Materiały prasowe, Bakalland