Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki
- 250 g szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 125 g cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
Wierzch:
- 100 g masła
- 500 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 350 ml czystej wódki
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pyszne ciasto - śliwka w czekoladzie!
- Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź.
- Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.
- Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch.
- Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką.
- Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180stopni C.
- Przygotuj krem. Żółtka i jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnioną w malakserze czekoladę. Ostudź.
- Do ostudzonej masy dodaj miękkie masło. Wymieszaj.
- Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.
- Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.
- Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.
- Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.