Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka suchej czerwonej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- 2 średnie czerwone cebule
- świeży ogórek
- 1 pęczek dymki
- czerwona papryka
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 7 łyżek oleju słonecznikowego
- sok z połowy cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli!
- Fasolę namocz w wodzie i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gotuj aż do miękkości.
- Odcedź i ostudź.
- Warzywa opłucz i oczyść.
- Paprykę pokrój w paseczki, ogórka w plasterki, cebulę w krążki.
- Dymkę opłucz, osusz i drobno posiekaj.
- Fasolę wymieszaj z przygotowanymi składnikami.
- Polej sosem przygotowanym z musztardy, miodu, soku z cytryny, czosnku, oleju, soli i pieprzu.
- Sałatkę przed podaniem obłóż kawałkami tuńczyka, odsączonymi z oleju.