Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag filetów z soli
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki białego wina
- liść laurowy
- mango
- cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
Na sos:
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku cytrynowego
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- szczypiorek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę rybną na słodko!
- Na patelni zagotuj wodę z winem, przyprawami i pokrojoną w plastry cebulą.
- Rozmrożoną rybę włóż do winnej zalewy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Rybę wyjmij i odstaw, by przestygła.
- Każdy filet przekrój na dwie części.
- Mango obierz i cienkimi plasterkami odkrój miąższ od pestki.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i cukrem.
- Na płaskim talerzu układaj na przemian podłużne kawałki ryby i plastry mango.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp posiekanymi orzechami. Udekoruj szczypiorkiem.