Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 20 dag cukru
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Krem:
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kawy mielonej
- 20 dag masła
- 2 łyżki likieru kawowego
- cukier puder
Przygotowanie:
- Żółtka połącz z cukrem, kawą rozpuszczalną i mieloną. Ubij na parze na krem.
- Masło utrzyj, ubijając dodaj żółtka i likier.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając wsyp cukier, wlej ocet. Ubijaj, aż masa będzie lśniąca.
- Blachę wyłóż pergaminem. Rozłóż na nim pianę, zostaw wolne brzegi.
- Piecz 10 min (160 st.) z termoobiegiem, zmniejsz temp. do 140 st. i piecz 15 min. Wyłącz i otwórz piec.
- Po 5 min wyjmij blachę i ostudź bezę.
- Bezę oprósz cukrem pudrem, przykryj pergaminem. Blat odwróć, usuń papier.
- Szpatułką rozłóż krem.
- Pomagając sobie arkuszem pergaminu zwiń bezę w roladę.
- Zaciśnij brzegi, chłodź 3 godziny.
- Przed podaniem raz jeszcze oprósz cukrem pudrem. Krój bardzo ostrym nożem.