Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka ziaren pszenicy
- szklanka maku
- 2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
- 6 łyżek miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na kutię! Bez tej potrawy nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Warto bazować na sprawdzonym pomyśle Ani!
- Dzień przed planowanym przygotowaniem dania zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, by napęczniała.
- Następnego dnia przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez mniej więcej 3 godziny.
- Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
- Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami.
- Podawaj na zimno.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)