Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonki)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
Sos bakaliowy:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów w słupkach
- 2 łyżki miodu
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na karpia z orzechami!
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Karpia oprósz solą i pieprzem.
- Przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor.
- Przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).
Sos bakaliowy:
- Posiekaj tymianek.
- Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały.
- Dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj śmietanę i tymianek.
- Pieczonego karpia podawaj z orzechowym sosem.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)