Składniki:
- 150 g masła lub oleju kokosowego
- 150 g miodu
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 350 g różnych rodzajów mąki (np. 100 g kokosowej, 150 g migdałowej, 100 g ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka roślinnego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 3 jajka
Polewa:
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 100 g ciemnej czekolady (bez laktozy)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na piernik w wersji fit! Jest on odpowiedni również dla tych, którzy nie mogą spożywać produktów, które zawierają laktozę.
- Wymieszaj masło lub olej z miodem.
- Dodaj wszystkie mąki, wymieszane z ksylitolem i sodą.
- Wbij jajka, wlej mleko oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i wsyp przyprawę do piernika.
Makowiec w wersji fit - przepis
- Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj połowę posiekanych orzechów.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 50 minut.
Ryba w wersji fit - przepis na święta
- Rozpuść czekoladę w mleku kokosowym i polej przestudzone ciasto. Udekoruj orzechami.
- Piernik najlepiej przygotować dzień wcześniej - będzie najsmaczniejszy.