Składniki:
- 500 g maku
- 250 mieszanki bakalii
- sok z pomarańczy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 200 g masła
- 200 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- granat
Przygotowanie:
Zobacz przepis na makowiec w wersji fit - naszym zdaniem to ciasto smakuje jeszcze lepiej, niż tradycyjna wersja!
- Zalej mak gorącą wodą i zostaw na noc.
- Rano dodaj bakalie, sok z pomarańczy i miód.
- Zmiel wszystko razem.
- Utrzyj ciasto na spód z zimnego masła, mąki i jajek.
- Blaszkę wyłóż papierem i wylep ciastem.
- Podpiecz spód przez około 10 minut w 180°C.
Ciasto z makiem - 25 przepisów
- Wyjmij z piekarnika, wyłóż na podpieczony spód masę makową, wyrównaj i piecz jeszcze około 25 minut w tej samej temperaturze.
- Udekoruj pestkami granatu.