Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 10 dag sera rokpol (lub innego niebieskiego sera pleśniowego)
- łyżka śmietany 18-proc.
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki
- skórka i sok wyciśnięty z limonki
- 4 łyżki masła
- łyżka oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe!
- Polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natnij ostrym nożem kieszeń, uważając, aby nie rozciąć mięsa do końca.
- Natrzyj je solą i pieprzem.
- Ser pleśniowy wymieszaj ze śmietaną, sokiem i skórką z limonki, posiekaną bazylią oraz natką. Przygotowanym farszem nadziej mięso.
- Całość zwiąż bawełnianą nicią kuchenną.
- Polędwiczki wieprzowe obsmaż na maśle i oleju. Owiń je w folię aluminiową.
- Piecz 45 min w temperaturze 200 stopni.
- Podawaj z ryżem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"