Pieczone polędwiczki wieprzowe z serem - przepis składniki i przygotowanie

Pieczone polędwiczki wieprzowe z serem możesz podawać z sokiem i skórką limonki. Będą pyszne! Sprawdź przepis!
/ 03.06.2013 05:11
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 10 dag sera rokpol (lub innego niebieskiego sera pleśniowego)
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • skórka i sok wyciśnięty z limonki
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe!

  1. Polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natnij ostrym nożem kieszeń, uważając, aby nie rozciąć mięsa do końca.
  2. Natrzyj je solą i pieprzem.
  3. Ser pleśniowy wymieszaj ze śmietaną, sokiem i skórką z limonki, posiekaną bazylią oraz natką. Przygotowanym farszem nadziej mięso. 
  4. Całość zwiąż bawełnianą nicią kuchenną.
  5. Polędwiczki wieprzowe obsmaż na maśle i oleju. Owiń je w folię aluminiową. 
  6. Piecz 45 min w temperaturze 200 stopni.
  7. Podawaj z ryżem.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA