Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 szklanka suchych nasion soi,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka cząbru,
- 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów,
- kilka łyżek siemienia lnianego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet warzywny może występować w niezliczonej ilości wersji. Wiosną i latem najlepiej jest korzystać z sezonowych warzyw, jesienią i zimą z tych korzeniowych i strączkowych.
Pasztety warzywne bardzo lubią się z wyrazistymi przyprawami - kurkumą, cząbrem i czosnkiem.
- Soję zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
- Odlej i zalej porcją świeżej wody. Ugotuj i zmiksuj blenderem (jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaj trochę wody z gotowania soi).
- Cebulę opal nad gazem albo na patelni.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Ostudzone dodaj do soi razem z suszonymi pomidorami, opaloną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą jaglaną i przyprawami. Masę ponownie zblenduj.
- Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
- Formę wysmaruj oliwą, posyp siemieniem i wyłóż masę. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z fasoli
Przepis na pasztet z selera