Makaron penne z żurawiną i z orzechami

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 40 dag makaronu penne
- 5 dag suszonych żurawin amerykańskich
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich
- 3 strąki kolorowej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- mała gałązka rozmarynu
- nieco soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Strąki papryki podziel na ćwiartki, umyj, pokrój w paski. Seler umyj, pokrój w plasterki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Czosnek i cebulę obierz, pokrój – czosnek w plasterki, cebulę w kostkę.

2. Warzywa i czosnek smaż na oliwie 10 minut, mieszając co jakiś czas. Rozmaryn opłucz, oderwij listki. Orzechy grubo posiekaj. Rozmaryn, orzechy i żurawinę dorzuć do warzyw, smaż ok. 5 min. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody „al dente” według przepisu na opakowaniu. Osącz, wymieszaj z sosem z żurawiną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA