Mogą sobie na nią pozwolić tylko zdrowe, dorosłe osoby. Nie jest polecana dzieciom i dorastającej młodzieży, bo do właściwego rozwoju potrzebują pełnowartościowego białka, a to zapewnia tylko mięso. Nie mogą jej stosować również matki karmiące – u niemowląt mogą wystąpić niedobory wit. B12, grożące zaburzeniami rozwoju układu nerwowego. Także osoby ciężko pracujące fizycznie i sportowcy, którzy potrzebują dużo energii, powinni unikać diety bezmięsnej. Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na dietę wegetariańską, spróbuj chociaż na 4–5 tygodni zrezygnować z mięsa.
Plusy diety wegetariańskiej
* Produkty pochodzenia roślinnego są mniej kaloryczne, a więc mniej tuczące niż zwierzęce.
* Nie zawierają też cholesterolu, a co więcej, powodują obniżenie jego poziomu we krwi. Wegetarianizm jest wskazany przy miażdżycy.
* Stosując dietę wegetariańską, dostarczasz organizmowi mniej białka i cukru. Jest to bardzo wskazane przy osteoporozie, bo właśnie te składniki pożywienia przyspieszają wydalanie wapnia z moczem.
* Dieta bogata w warzywa i owoce łagodzi zaparcia, bo dostarcza dużo błonnika.
* Poprawia się cera, mniej przetłuszczają włosy.
* Już po 4–5 dniach polepszy się twoje samopoczucie. Co więcej, w ciągu tygodnia schudniesz nawet 1–2 kg.
Źródła niezbędnych składników, gdy nie jesz mięsa:
Białko
Jest budulcem wszystkich komórek organizmu, wchodzi w skład enzymów i hormonów. Jego cennym źródłem są m.in. biały ser, jogurt, jaja i warzywa strączkowe. 2–3 szklanki mleka zawierają podobną ilość białka co 10 dag mięsa, a porcja soi ma go dwa razy więcej niż kawałek mięsa. By twój organizm otrzymał pełnowartościowe białko, jadaj pieczone ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, a makaron z żółtym serem.
Żelazo
Jest niezbędne do zachowania prawidłowego poziomu czerwonych krwinek, dzięki niemu masz energię do pracy. Spore ilości żelaza zawierają zielone warzywa, orzechy, produkty zbożowe, suszone owoce, żółtko jaj. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. 10 dag soi i 15 dag szpinaku. By ułatwić przyswajanie żelaza, do posiłków dodawaj bogate w wit. C warzywa i owoce.
Witamina B12
Zapobiega anemii, odpowiada za prawidłowe wydzielanie soku żołądkowego. Znajdziesz ją m.in. w nabiale, jajach, kiszonej kapuście, wzbogaconych płatkach śniadaniowych. Dzienną porcję tej witaminy zapewni ci np. 1/2 l jogurtu lub 30 dag twarogu.
Cynk
Zwiększa odporność, przyspiesza gojenie się ran. Szukaj go m.in. w żółtym serze, jajach, orzechach, fasoli, pieczywie. Odpowiedniej ilości cynku dostarczą ci np. 2–3 kromki chleba i 8 dag soczewicy.
Wapń
Najlepsze jego źródła to nabiał, zielone warzywa, np. brokuły, szpinak, oraz migdały, mak, pestki słonecznika, figi. Dzienne zapotrzebowanie na wapń pokryje np. 300 ml jogurtu i 3 plastry żółtego sera. Wchłanianiu wapnia sprzyja witamina D, która wytwarza się w skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale znajdziesz ją też np. w grzybach.
Nie przesadź
*jeśli odstawiłaś mięso i nabiał, musisz uwzględnić w diecie warzywa strączkowe. Wraz z nimi dostarczysz potrzebnego ci białka i uchronisz się przed zmniejszeniem masy mięśniowej.
*warzywa i owoce mogą szkodzić, jeśli są przesadnie nawożone lub uprawiane przy trasach szybkiego ruchu. Dlatego kupuj je tylko od zaufanych producentów lub w sklepach ze zdrową żywnością.