Składniki:
- bułka paryska
- 40 dag maku
- 20 dag cukru pudru
- 5 dag obranych migdałów
- 1/2 litra śmietanki 30%
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na leguminę makową, która z pewnością oczaruje twoich gości. Zamiast typowego ciasta z makiem przygotuj nasz deser!
- Śmietankę wymieszaj z cukrem waniliowym i łyżką cukru pudru.
- Migdały posiekaj.
- Mak zalej wrzącą wodą, odstaw na półtorej godziny, dwukrotnie zmiel.
Śląski kołacz z makiem - przepis
- Wymieszaj z pozostałą częścią cukru pudru i migdałami.
- Bułkę pozbaw skórki i pokrój w kostkę.
- Warstwę bułki rozłóż w misce, na niej ułóż warstwę masy makowej. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników.
- Polej śmietanką z cukrem.
- Schładzaj przez 3-4 godziny w lodówce.
- Salaterkę przykryj talerzem, odwróć i wyjmij na talerz.