Łamańce z makiem

Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.
/ 20.12.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Łamańce z makiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła (kostka)
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko
  • łyżeczka gęstej śmietany

Masa makowa:

  • 45 dag maku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • skórka otarta z całej cytryny
Przygotowanie:

1. Mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na sicie.
2. Następnie sparz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem, tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
3. Wyrzuć mak na sito, dokładnie osącz, przełóż do miski do ucierania.
4. Dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny.
5. Ucieraj długo i dokładnie. Masę schłodź.
6. Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną.
7. Rozwałkuj cienko i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki.
8. Upiecz na blasze na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
9. Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy.
10. Łamańce powkładaj w masę makową.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA