Składniki:
- 8 dag masła
- 10 dag cukru
- cukier wanilinowy
- jajko
- 15 dag mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag zmielonych migdałów
- kilka kropel olejku migdałowego
- migdały do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kruche ciasteczka!
- Masło zmiksuj, dodaj cukier i cukier wanilinowy, utrzyj na puszysty krem.
- Dodaj jajko, dokładnie połącz.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
- Dodaj do masy maślanej, zagnieć.
- Ciasto zawiń w folię lub przykryj w misce i włóż na godzinę do lodówki.
- Oprószonymi mąką dłońmi formuj z niego niewielkie kulki.
- Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu każdego ciastka połóż 1–2 migdały.
- Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"