Składniki:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
- 2 łyżki agaru (możesz go zastąpić żelatyną)
- 150 g gotowej masy marcepanowej
- sok i skórka z pomarańczy
- sok i skórka z cytryny
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 szklanki bakalii (suszonych moreli, śliwek, fig, daktyli)
- szklanka mleka roślinnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na keks marcepanowy w wersji fit! To pomysł na odchudzone słodkości, które możesz zaserwować na Boże Narodzenie!
- Marcepan schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
- Laskę wanilii sparz, natnij, pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w blenderze.
- Przełóż wanilię do miseczki i wrzuć do blendera bakalie.
Ciasto z makiem - 25 przepisów
- Chwilę miksuj, by tylko je rozdrobnić.
- Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę.
- Mąkę wymieszaj z wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami startymi z owoców.
Ciasto gryczano-migdałowe - przepis
- Dodaj agar oraz bakalie i pokrojony w kostkę marcepan.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy.
- Wlej całość do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
Ciasto Rafaello bez pieczenia - przepis video
- Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do niej masę.
- Piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 45 minut.